Lezing ‘Het laatste taboe van Nederland’

Martin Buytendijk's picture

Schrijver Bettina Drion geeft regelmatig lezingen over de achtergronden van haar boeken Porselein, een verhaal over een NSB-verleden en Scherven, Nazaten van foute Nederlanders over hun familieverleden. Sinds de publicatie in 2011 van haar roman Porselein komt steeds vaker naar voren dat veel NSB-kinderen en kleinkinderen de behoefte voelen om hun soms levenslange zwijgen te doorbreken. 

Drion is zelf de kleindochter van een NSB’er die werd geëxecuteerd in Kamp Vught, twee dagen voor de bevrijding van Nederland. Pas toen ze 28 was, ontdekte zij wie haar grootvader was. Ze schreef haar roman op basis van documenten uit archieven en de correspondentie van haar grootvader. Porselein is geen reconstructie, geen zoektocht naar de waarheid. Het is een roman over hoe de keuzes van één mens hun sporen kunnen achterlaten tot op de dag vandaag.

De lezing blijkt voor sommigen bij uitstek geschikt om op een veilige manier over hun veelal diep weggestopte en zeer pijnlijke familieverleden te spreken, wat zeer bevrijdend is. Tijdens en na afloop van de lezing is er ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen en de mogelijkheid voor een gesprek over het schrijfproces en over het verrichten van archiefonderzoek naar familieleden. 

Optredens o.a. bij de Open Universiteit, Studiecentrum Amsterdam; Nationaal Monument Kamp Vught (plus documentaire in permanente tentoonstelling Barak 1); Vereniging Passage; Stichting Werkgroep Herkenning; Spotlight in dialoog, Christelijke Hogeschool Windesheim, Zwolle; Brabants Historisch Informatiecentrum (plus documentaire); Agora Lettera, Amsterdam, Nationaal Archief, Den Haag (documentaire op CABR - afdeling Bijzondere Rechtspleging).