Porselein. Roman over een verzwegen oorlogsverleden

Porselein vertelt afwisselend het verhaal van Susan, een jonge gescheiden vrouw die wordt geconfronteerd met het verzwegen verleden van haar familie, en het verhaal van haar grootvader Sam Warenaar, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog wordt geexecuteerd wegens landverraad.

Na het afwikkelen van de laatste scheidingsperikelen besluit Susan met haar dochter intrek te nemen in het leegstaande huis van haar vorig jaar overleden oma. Tijdens de uitreiking van de prestigieuze Joodse Yad Vashem-onderscheiding aan de verzetsheld Hoffman, de grootvader van haar vriendin Anke, hoort Susan onverwacht een verhaal over haar grootouders. Haar grootvader, over wie zij weinig tot niets weet, was kennelijk een landverrader en is geëxecuteerd. Susan staat in tweestrijd. Zal ze op zoek gaan naar het verleden van haar familie, of is het beter te zwijgen zoals haar vader Pieter en oma Emma altijd hebben gedaan, bang als ze is voor wat ze zal ontdekken?

Het is begin jaren '30 als Sam Warenaar de kunstzinnige Emma ontmoet. Hij valt als een blok voor haar, maar ze is al verloofd. Uit pure liefde kiest ze uiteindelijk voor Sam en kort na hun huwelijk wordt Pieter geboren. Via de zwager van Emma komt Sam in contact met de NSB en in de oorlog kiest hij voor het lidmaatschap, deels uit idealistische, maar vooral uit praktische overwegingen. Hoewel Emma het er niet mee eens is, zet Sam zijn werk voor de Duitsers voort. Zowel in zijn baan op het bevolkingsregister, als 's avonds als stemmingspeiler. Sam kan niet bevroeden welke gevolgen dat zal hebben voor de toekomst.

2e druk: maart 2013, 5e druk: maart 2017

 Bekijk het verhaal van mijn vader en dochter in de VPRO-documentaire over NSB-kinderen en kleinkinderen: https://www.vpro.nl/jeugd/programmas/mijn-vader/aflevering-8.html

Recensies en publicaties:

Te gast in de tv-uitzending Van Liempt Live over de achtergrond van de boeken Porselein en Scherven en het maken van goede of foute keuzes in WOII: https://www.youtube.com/watch?v=OMzU_wzcqN0 Samen met schrijvers Marcel Rözer en Bas Kromhout.

Film gemaakt door het Brabants Historisch Informatiecentrum: Porselein (film).

Radio Wereldomroep: ‘Een boeiende roman over het maken van keuzes. Het is een groot pleidooi om het zwijgen te doorbreken.'

Nederlands Dagblad: Porselein laat zien hoe de keuzes van één mens diepe sporen trekt in het leven van nabestaanden. Op een subtiele manier wordt duidelijk gemaakt hoe hoofdpersoon Sam steeds meer in de ban raakt van de nazistische ideologie. De roman boeit het meest door de thematiek, die goed uit de verf komt. Vooral het dilemma ‘wil je er alles over weten of er juist niets mee te maken hebben’ is duidelijk beschreven.

Recensie Boekenbijlage: 'Intrigerend boek' Recensie Porselein

Recensie De Digitale archivaris: ‘Een verhaal dat staat als een huis.’ Recensie Porselein.

De Telegraaf over Porselein‘Een intrigerend verhaal dat doet denken aan “Haar naam was Sarah”.’ Interview.

Recensie NBD Biblion over Porselein: ‘Met veel kennis van zaken wordt het NSB fenomeen behandeld. De roman laat zich vlot lezen, bevat veel authentieke details, geeft een goede karaktertekening van de hoofdpersonen en is evenwichtig opgebouwd, waarbij heden en verleden goed tot hun recht komen.’

Recensie Archief 2.0: ‘De roman Porselein biedt een nieuw perspectief op het ‘goede’ en ‘foute’ in de oorlog.’ Recensie.

Radio Wereldomroep over Porselein‘Een boeiende roman over het maken van keuzes. Het is één groot pleidooi om het zwijgen te doorbreken.’ Interview.

Noordhollands Dagblad: ‘Wat doe je als je ontdekt dat je grootvader fout was in de oorlog?’ Schrijfster Bettina Drion schreef er een boek roman over dat sinds 3 mei 2011 in de winkels ligt: Porselein. Interview.

Zaankanter: ‘Zoiets werkt door tot op de dag van vandaag.’ Streekblad Zaankanter interviewt schrijfster Bettina Drion over haar nieuwste roman PorseleinInterviewNieuws