Scherven. Nazaten van foute Nederlanders over hun familieverleden

In Scherven vertellen nazaten van foute Nederlanders over hun familieverleden. Over de keuzes van hun ouders. Over het ontkennen of verstoppen van een belangrijk deel van hun familiegeschiedenis. Over de identiteitsproblemen en de periodes van isolement en eenzaamheid. Over de noodzaak die ze voelen om het verleden tot op de bodem uit te zoeken. Over de loyaliteit naar de familie en over het gevoel verstrikt te zijn in een verleden dat niet van hen is. Maar ook vertellen ze over de angst om op hun familieverleden afgerekend te worden en over de opluchting er eindelijk over te kunnen spreken.

Ongeveer tien procent van de Nederlandse bevolking heeft wel een familielid dat fout is geweest in de Tweede Wereldoorlog. In veel families wordt hierover gezwegen, vooral uit schaamte, maar ook uit verdriet. Vaak gaat dit zwijgen over van generatie op generatie. Op deze grootste zwarte bladzijde uit het verleden van Nederland rust nog steeds een zwaar taboe. En dat terwijl de oorlog al zeventig jaar achter ons ligt en de meeste foute Nederlanders inmiddels zijn overleden. 

Bekijk de VPRO-documentaire: https://www.vpro.nl/jeugd/programmas/mijn-vader/aflevering-8.html

Recensies/publicaties over Scherven:

Te gast in de tv-uitzending Van Liempt Live over de achtergrond van de boeken Porselein en Scherven: https://www.youtube.com/watch?v=OMzU_wzcqN0 Samen met schrijvers Marcel Rözer en Bas Kromhout.

Gastoptreden bij Nationaal Monument Kamp Vught, interview over de achtergronden van Porselein en Scherven. Bettina Drion (links) ontving 28 maart 2015 een van de eerste exemparen van de museumgids Barak 1B: Zie http://www.beeldenstormer.nl/wp/?page_id=2574. Foto's gemaakt door Jan van de Ven. 

Interview RTL Nieuws tijdens de opening van Barak 1 van Kamp Vught. (Het item over Schervenen Porselein begint op 17 min.)

Te gast bij Koffietijd, RTL 4, 10.00-11.00 uur. (3 mei 2013)

NOS-reportage Radio 1 over Scherven, Porselein en het belang van Dodenherdenking voor jongeren in de toekomst. 19.45-20.00 uur, net voor de twee minuten stilte. (3 mei 2013)

Artikel Telegraaf (Vrouw magazine)

Artikel Trouw

Recensie Stedelijk Comité 4 en 5 mei: Boekrecensie Scherven

Opzij: Interview Scherven mei 2013

Jan Magazine: Interview Scherven mei 2013

Hart van Nederland: Interview Scherven

Radio 1, De Gids: Interview Scherven

Persbericht Scherven 6 maart 2013