Workshop ‘Hoe verzin je een verhaal’ voor leerlingen VO, PO en SO

bdrion's picture

Beschrijving workshop
Veel kinderen houden van verhalen verzinnen. Maar hoe maak je nou een goed verhaal en hoe krijg je dit op papier? Schrijfster Bettina Drion gebruikt hiervoor zes simpele bouwstenen en zet hiermee elke leerling aan tot het verzinnen van een verhaal.
Tijdens de workshop leveren de leerlingen input voor de bouwstenen. Zij mogen van alles roepen; geheime sms’jes, verbroken vriendschappen, gemene leraren, profvoetballer worden. De bouwstenen fungeren als leidraad voor het maken van het verhaal dat ze samen met de schrijfster tijdens de workshop in elkaar zetten. Hierdoor leren ze hoe ze de regie over hun eigen verbeeldingskracht krijgen. Na afloop kunnen de leerlingen thuis of op school hun eigen verhaal verder schrijven op basis van hun eigen bouwstenen.

Je kunt ook kiezen voor een workshop ‘Hoe verzin je een verhaal’ met verhalenwedstrijd en/of verhalenbundel:

  • Workshop met verhalenwedstrijd: de schrijfster de verhalen, organiseert  - in samenwerking met de school - de bekendmaking, en het winnaar krijgt een publicatie op de website van de school, of evt. de plaatselijke krant of radio. 
  • Workshop met verhalenbundel: de ingezonden verhalen worden geredigeerd en opgemaakt en als ‘echte’ verhalenbundel van de school gepubliceerd, eventueel op de website van de school, of in een gewenste oplage ter verspreiding op school. 

Kerndoelgroep
leerlingen Primair Onderwijs (groepen 5 t/m 8), Voortgezet onderwijs en Speciaal onderwijs (gecertificeerd cultuurdocente SO)

Reacties
‘Door de workshop ‘Verhalen verzinnen’ heb ik een heel boek geschreven en dat ligt nu in de winkels – Chris Geugjes, voormalig leerling PO
‘Ik moest alle bestaande lessen omgooien, de leerlingen wilden alleen nog maar schrijven.  Ze wilden zelfs niet naar buiten tijdens de pauze.’ - Gerard Meijer, leerkracht groep 6-8 CBS De Tamarinde. Meer Reacties van scholen 

Leerdoelen


  • ontwikkeling van de creativiteit
  • ontwikkeling van de expressie, zelf doen

  • ontwikkeling van het ‘regisseren’ van de verbeelding
  • stimuleren van een onderzoekende houding
  • integratie taalkennis en taalvaardigheden

Discipline:

Letteren

Tarieven 2017
(Eén workshop duurt 1-1,5 uur, voor max. 30 leerlingen.
De bedragen zijn excl. btw & reis-/onkosten)

  • Workshop E 75,- per keer. Bij meer (aaneengesloten) workshops: E 70,- per workshop voor twee klassen. E 65,- per workshop voor drie klassen en meer.
  • Workshop voor met verhalenwedstrijd: E 225,-. De bijkomende kosten zijn voor het lezen en beoordelen van max. 30 verhalen, het uitkiezen van een winnaar, het redigeren van het winnende verhaal en het klaarmaken voor publicatie op de website van de school, het organiseren en presenteren van de bekendmaking van de winnaar op de school of bij de bibliotheek. Bij publiciteit in de pers (lokale krant, radio): E 300,-.  Dit is incl. contact leggen met de lokale pers, de organisatie en begeleiding van de winnaar en/of de klas rondom de publicatie en/of het interview. 
  • Workshop met verhalenbundel. Workshop E 75,- plus E 75,- per verhaal (dit bedrag is inclusief redigeren, opmaak, bundeling, omslagafbeelding en flaptekst.) Het printen en de kopij van de verhalenbundel wordt verzorgd door de reproafdeling van de school. Of via een printservice, maar daar zijn extra kosten aan verbonden.

 

Bettina Drion, auteur en schrijfdocente
info@bettinadrion.nl
KvK 34364556
ABNAmro NL32ABNA0974771899